Plazatio

Espai Baronda

Esplugues de Llobregat . Barcelona . España

Detalles del proyecto

Tipo: Edificación, rehabilitación
Superficie construida (m2): 6.000

Carrer de la Riba, 36
Esplugues de Llobregat

ver mapa

Info

Situat al Parc dels Torrents, una de les actuacions urbanístiques de més rellevància a la ciutat d’Esplugues, el complex “Espai Baronda”, sorgeix recuperant una peça d’autèntica “arqueologia arquitectònica”; una antiga fàbrica de ceràmica en desús durant més de dues dècades, a una ciutat com Esplugues, amb profund arrel ceramista. “Espai Baronda” apareix com un gran contenidor d’activitats i espais afavorint les sinergies de les empreses de construcció (grup TAU-ICESA), arquitectura (oficines centrals d’Alonso, Balaguer i Arquitectes Associats) i Enginyeries diverses, amb múltiples serveis complementaris compartits (cantina, sales de reunions, auditori, pàrking, control i seguretat, etc) La rehabilitació de l’edifici ha respòs a criteris de respecte absolut als materials originals, així com a la volumetria de l’edifici. Així, el maó ceràmic apareix a tot el voltant, en forma de doble pell perforada a les cares est i oest, el que genera per un costat, un respecte formal i volumètric a la configuració original, i per un altre, un autèntic “matalàs tèrmic” on s’ubiquen tot tipus de maquinàries i instal•lacions, accessibles totes elles mitjançant passarel•les de relliga metàl•lica, alliberant així la visual del conjunt i en especial la seva cinquena façana, de qualsevol pertorbació d’instal•lacions vistes. Un gran “hall”, a doble alçada dóna la benvinguda al visitant, en una planta en forma de “T”. Una passarel•la vidriada suspesa de coberta forma la pretesa sensació de lleugeresa d’aquets element connector. L’anomena’t “hall” exerceix de funció distribuïdora als espais resultants, a la vegada que possibilita la disposició d’exposicions temporals, entre elles la Biennal de ceràmica de la localitat, passarel•les de moda, presentacions cíviques, … un espai dotat en definitiva d’una amplia flexibilitat funcional, per a adaptar-se a múltiples esdeveniments. El seu component de gran potencia escènica i visual queda potenciada salvaguardant la seva atmosfera industrial prèvia. Simultàniament, un gran espai per a seminaris i conferències, divisible en tres sales per a petits i mitjans formats, apareix per a dotar d’equipaments complementaris al conjunt d’empreses i activitats. La pretesa sinergia d’usos entre la iniciativa privada i la pública es manifesta aquí en tota la seva potència amb la multiplicitat d’usos i d’horaris de tots els espais, així doncs aquestes sales com el gran “hall” central són compartits amb la ciutadania a través del propi Ajuntament que disposa de noves àrees cíviques i d’exposició. La reconstrucció de les alluernaries originals, així com la tamisada llum de la doble pel de façana, aporten una extraordinària lluminositat a tots els espais interiors, potenciat això per la doble altura del “hall” que travessa majoritàriament la planta de l’edifici. Una nova plaça pública, annexa a l’actuació potencia el conjunt urbanístic del complex, que es complementa amb una passarel•la de vianants i un ascensor, que ajuden a salvar l’important desnivell que genera l’antiga riera existent, urbanitzada amb anterioritat i convertida en el “Parc dels Torrents” de gran qualitat paisatgística. Sota la plaça, un aparcament on la llum natural banya tots els seus racons a través de varies “fissures” amb una aparició d’elements vegetals que neixen en el subsòl i apareixen en tot el seu esplendor, a través dels patis a l’espai públic superior. La innecessària aparició de ventilacions forçades s’agraeix des d’un punt de vista pressupostari i d’estalvi energètic i visual, així com el notable estalvi lumínic durant la major part del dia de la jornada laboral. Així, un espai com l’aparcament, generalment maltractant i maltractat visualment, es converteix en una quasi ampliació de l’espai públic, acompanyat d’un colorit extra aportat pel disseny gràfic de la senyalització i numeració. Un nou concepte d’espai amable per l’usuari. Una nova piscina pública annexa completa el gran ventall d’activitats del conjunt, aprofitant la cimentació de l’antic edifici per generar la zona de vestuaris i serveis, de forma que la seva integració paisatgística al territori s’ha produït sense cap sobresalt. La trencadissa línea de la làmina d’aigua, també ajuda en l’aspecte integrador que es pretén. Un exemple, en definitiva, d’autèntica economia sostenible, a través de les sinergies necessàries i convenients entre les iniciatives privada i pública, que han permès i possibilitat la rehabilitació d’una antiga “fàbrica ceràmica” precondemnada al seu enderrocament, a la que s’ha dotat de nous usos en concordança amb els temps i amb el precís rigor del moment. Tot això sense abandonar en cap moment, la necessària aportació de sensibilitat historicista - arquitectònica d’un despatx que, en la seva mateixa línea, va apostar per mantenir la façana “neomudejar” de l’antiga Plaza de Toros de Las Arenas dotant l’interior de continguts nous i potents.

más info

publicado el 14/04/2015

Comentarios (0)

Proyecto promovido por:
CTAA . Colegio Territorial de Arquitectos de Alicante

 

Colegios asociados a Plazatio

Colegio Territorial de Arquitectos de Alicante Colegio Territorial de Arquitectos de Castellón Colegio Oficial de Arquitectos de Asturias Colegio Oficial de Arquitectos de Murcia Colegio Territorial de Arquitectos de Valencia Colegio Oficial de Arquitectos de la Comunidad Valenciana

Empresas colaboradoras de Plazatio

Revestech . Geomembranas de Alta Tecnología Actiu MAPEI Globalfinanz Universidad de Alicante Schlüter-Systems Rockwool Mecanoviga Grespania Cosentino_pzt BpmLighting_pzt Finsa_pzt Uretek_pzt Sanigrif Velux Alucobond Technal Grafetech Ideatec logo finstral HFDiseño Persax Daikin Porcelanosa Grupo Puma Campaña LafargeHolcim Logo Parex Campaña Ferri Sido Madera Campaña Menard 2016 Kerakoll Laterlite Sika Montes Tallón Strongforms Alumed Murprotec Fiberlight Campaña 2017 Sabadell Campaña 2017 Gibeller Campaña 2017 HNA Marpafont EnergyPanel Grupo Valero EcoCero Campaña Knauf Emac Logo siber Campaña Canon Campaña 2018 Valentín Sánchez Campaña 2018 Sofise Escandella Campaña ITT 2018 Campaña 2018 Hispalyt Albergrass Campaña Mercedes Campaña Procolor Campaña MarmolSpain Campaña Gasbeton Campaña TDS Campaña Würth campaña Newker 2019

Ver vídeo de Youtube
add
Top