Plazatio

Centro deportivo de Alcázar de San Juan

Ciudad Real . Ciudad Real . España

Detalles del proyecto

Tipo: Edificación, obra nueva
Superficie construida (m2): 9

Alcázar de San Juan
Ciudad Real

ver mapa

Info

The new Sports Hall of Alcázar de San Juan has a large sports ground of 67 by 45 meters allocating three volley ball courts in parallel, two seating areas for the public on the long sides with a total capacity for 1.890 seats, a café on the Northern side and a bar of offices and maintenance facilities on the Southern side. Circulations are organized and differentiated in two levels: the lower one for the sportsmen, were the courts, lockers and fitness room are located, and the upper level for the general public. The access to both levels is direct from the outside on both sides through ramps, allowing for a potential public use of the lower level in case of civic events or popular sports events, like marathons, educational activities, etc. Moreover, due to its size and configuration and flexibility, the Hall allows for a large variety of other sporting, cultural, musical and entertainment events, attracting public and attendees at a regional scale. Conceived as a soft shape without edges, its curved perimeter aims to naturalize the relationship between the Sports Hall and its environment, avoiding the imposition of a hierarchy in the façades and promoting a sustainable architecture integrated on the surrounding urban landscape. The first action affects the land: the ground it is pierced, as in a foundational trace, from East to West, marking the location of the new architecture. The integration into the ground reduces the built volume as well as exposure to sunlight, promoting environmental balance. And above the ground, as if it were a fabric, space is contained and defined by a construction of textile character, able to define a limit while maintaining continuity with their immediate surroundings. Four vertical concrete piers support the flat platform of the steel roof structure. A system of I beams alternate and construct a pattern of light and shadow that control and filter natural light all throughout, assuring its adequacy to the sports activity. Its prefabricated and repetitive nature is manipulated to promote the quality of a woven textile that extends to the building facade. The interior space is surrounded by two façade envelopes: an interior courting wall, light and transparent; an outer one, hanging from the edge of the roof and compensating its large span, promoting thinness and lightness, thus ameliorating the impact of unfavourable sunlight orientations and prevailing winds and reducing exposure of the building.

más info

publicado el 08/04/2015

Comentarios (0)

Proyecto promovido por:
CTAA . Colegio Territorial de Arquitectos de Alicante

 

Colegios asociados a Plazatio

Colegio Territorial de Arquitectos de Alicante Colegio Territorial de Arquitectos de Castellón Colegio Oficial de Arquitectos de Asturias Colegio Oficial de Arquitectos de Murcia Colegio Territorial de Arquitectos de Valencia Colegio Oficial de Arquitectos de la Comunidad Valenciana

Empresas colaboradoras de Plazatio

Revestech . Geomembranas de Alta Tecnología Actiu MAPEI Globalfinanz Universidad de Alicante Schlüter-Systems Rockwool Mecanoviga Grespania Cosentino_pzt BpmLighting_pzt Finsa_pzt Uretek_pzt Sanigrif Velux Alucobond Technal Grafetech Ideatec logo finstral HFDiseño Persax Daikin Porcelanosa Grupo Puma Campaña LafargeHolcim Logo Parex Campaña Ferri Sido Madera Campaña Menard 2016 Kerakoll Laterlite Sika Montes Tallón Strongforms Alumed Murprotec Fiberlight Campaña 2017 Sabadell Campaña 2017 Gibeller Campaña 2017 HNA Marpafont EnergyPanel Grupo Valero EcoCero Campaña Knauf Emac Logo siber Campaña Canon Campaña 2018 Valentín Sánchez Campaña 2018 Sofise Escandella Campaña ITT 2018 Campaña 2018 Hispalyt Albergrass Campaña Mercedes Campaña Procolor Campaña MarmolSpain Campaña Gasbeton Campaña TDS Campaña Würth campaña Newker 2019

Ver vídeo de Youtube
add
Top